Podcast logo cirkel.png
  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Spotify - White Circle
  • iTunes - White Circle
  • Deezer - White Circle
  • SoundCloud - White Circle
Search

Aflevering #18 - David Gram (Joe Buck, Blackbird, Maurice Van Hoek, Next Of Kin)

Mijn achttiende gast is David Gram. Toen ik hem een poos geleden op Instagram slide zag spelen dacht ik: “Dit wil ik eigenlijk ook!” Niet lang daarna ben ik bij hem langsgegaan en heeft ‘ie me een les gegeven waarin hij me binnen één uur een maand aan materiaal meegaf waaraan ik kon werken.

Het is altijd anders als je iemand uit je omgeving iets ziet doen wat heel knap en goed is. Dat brengt het dichterbij. Het inspireert je om zoiets te ambiëren en ervoor te gaan. Ik denk dat David één van de weinigen in Nederland is die met een slide in zijn hand zo kundig en soepel kan spelen. Een perfecte gast voor in The Guitar Express Podcast, me dunkt! Waarom David zo'n goede gitarist is

Als David een gitaar pakt hoor je niet alleen de noten die hij speelt, je hoort een traditie. Een invloed van zowel de jaren ’50, '60 en '70 als de jaren nu, een diep respect en bewustzijn en een tip of the hat naar zijn voorgangers. In het gesprek voel je zijn diepgaande kennis over wat hij doet, waarom hij het zo doet en hoe hij het doet. Ik vind de toewijding prachtig.

En alsof hij daar nog niet genoeg tijd in heeft gestoken, speelt ‘ie ook pedal steel als één van de besten. Hij is ontzettend kundig op het instrument en ook hier voel je die traditie. David spreekt in de podcast over verschillende technieken, over het geluid van de pedal steel en zijn bewuste sound keuze hierin, het belang van goede intonatie, zijn geprefereerde pedalen set-up en nog meer.

Deze kwaliteiten maken David een graag ingezette kracht voor zowel op het podium als in de studio. Artiesten willen met hem werken en voegen zijn ‘saus’ graag toe aan hun kunst. We praten in de podcast over wat David doet om zich voor te bereiden voor een gig en wat je vooral wél en niet moet doen. Ik: Inderdaad, dat is vooral belangrijk. Op tijd komen. Hij: Nou ja, kijk, als je altijd op tijd bent en je speelt niet goed… We lachen.

Om dit werk goed te kunnen doen en vooral te blijven doen noemt David een paar dingen. Wees voorbereid, heb je spullen op orde, kom op tijd. Als je waanzinnig kunt spelen, maar er is altijd wat met je spullen of je bent niet voorbereid, is dat niet fijn om mee te werken, zegt David.

David werkt(e) samen met  Maurice van Hoek, Blackbird, Ruben Hein, San Holo, Next of Kin, Luka, Merel Sophie, Yellow Grass, Anna Rune en nog veel meer.

Gitaarles van Jim Campilongo

We hebben het ook over die tijd dat David een tijd in New York zat en op les ging bij gitaargigant Jim Campilongo. Jim ‘is de Telecaster’ zoals ik zeg in de podcast. Jim is voor mij, naast mensen als Roy Buchanan en Danny Gatton, hét archetype Telecaster speler. Het filmpje waarin hij praat over de Fender Princeton was voor mij als jonge Rockacademie student 10 jaar geleden directe aanleiding om ook Fender Princeton te gaan spelen.

Toen David bij Jim in zijn appartement kwam raakten ze aan de praat en David vertelde dat ‘ie ook pedal steel speelde. ‘Hoe bedoel je?’ zei Jim. ‘Nou’ zei David, ‘Ik heb pas een pedal steel guitar gekocht en ik speel er veel op’. Ik parafraseer, maar de strekking van het verhaal is dat Jim vond dat je niet zomaar een pedal steel kunt kopen en dan zeggen dat je dit instrument bespeelt. Deze lichtelijk ongemakkelijke confrontatie heeft David wel een flinke schop onder z’n kont gegeven. Ik geloof dat David naar huis is gegaan en zich volledig op het instrument heeft gestort. En het resultaat spreekt voor zich. 


De gitaren van David Gram

We krijgen in de podcast een uitgebreide rundown van Davids meest gebruikte gitaren.

Zijn ‘werkpaard’, zoals -ie het zelf noemt, is een Fender Telecaster uit 1966 en staat gestemd in standaard stemming. Hij vertelt het verhaal over hoe hij deze gitaar online tegenkwam en hij gedurende die periode van een paar maanden steeds contact had met de twijfelende toenmalige eigenaar. Uiteindelijk heeft ‘ie hem toch kunnen overhalen om de gitaar te verkopen, en in de periode die daarop volgde heeft David de gitaar ontdaan van zijn gouden hardware en hem weer zoveel mogelijk naar de originele staat weten terug te brengen.


Dan zijn allereerste gitaar. Een Amerikaanse Fender Stratocaster van zo halverwege het eerste decennium van deze eeuw, schat ik. Uit de Highway one serie. Daar is inmiddels, behalve de body en de hals, niet meer zoveel van over. Deze is helemaal omgebouwd tot Coodercaster. Google daar maar eens op. Ry Cooder modificeerde zijn Fenders naar de configuratie Teisco Gold Foil pickup in de neck, en Valco steel guitar pickup in de brug positie. Het karakteristieke element met de kap over de snaren.

Die van David heeft een originele oude steelguitar pickup, een Gold Foil pickup van Curtis Novak en een Hotrail pickup in de middelste positie. Deze gitaar staat gestemd in een open Eb akkoord en wordt uitsluitend gebruikt voor slide spel.

Als we het over open Eb en slide hebben, hebben we het automatisch ook over de ‘68 Gibson melody Maker SG, waar ook al weinig origineel meer aan is. David kocht hem ooit als een soort zomerproject. Om zelf eens wat te experimenteren met de spuitbus. En waarom niet gewoon op een vintage gitaar? Hij spoot hem over in een mooie rode kleur.

Deze gitaar heeft een Gibson P90 en een Gibson Mini humbucker en klinkt wat dikker en ronder dan de Coodercaster. David speelt in de podcast uitgebreid op beide instrumenten en je kunt het verschil goed horen.

Check hieronder de foto's. Als je erop klikt krijg je de grote versie te zien.


De pedalen op zijn pedalboard:

Boss TU-3, Ibanez TS9 tube screamer, Hudson Electronics broadcast, Strymon El Capistan, Ftrymon Flint, Roland EV-5, Electro-Harmonix Deluxe Memory Man, Radial Big ShotNog even dit

Goed, al met al was het een heel leuk gesprek waarin ik heb kunnen connecten met David. We hebben gecoverd wat ik graag wilde bespreken, en we kunnen hem horen spelen! Ik hoop dat je zo een goed beeld krijgt van wat David doet en wie hij is.


Ik wil David graag bedanken voor zijn tijd en jou voor het lezen van dit blog en het beluisteren van de The Guitar Express Podcast.


Vind je The Guitar Express nou een vette podcast en wil je me graag steunen? Dat kun je doen door me te helpen meer luisteraars te krijgen! Dit kan op verschillende manieren:

Abonneer je via je favoriete Podcastapp, download de afleveringen, geef een beoordeling en schrijf een review op iTunes, volg me op Instagram en op Facebook, like en deel de posts en vertel het aan al je (gitaarliefhebbende) vrienden. Duizendmaal dank!

En tot over twee weken!


 
290 views0 comments